Turystyka medyczna w Polsce

Leczenie będzie kosztowne i nie ma tutaj znaczenia, gdzie będziemy chcieli się leczyć.

Obecnie coraz większym zainteresowaniem cieszy się między innymi turystyka medyczna. Te osoby, które chcą redukować koszty leczenia bardzo często szukają propozycji w innych krajach. Polska na tym mocno zyskuje, ponieważ zauważyć można, że ten kierunek wybierany jest przez wielu medycznych turystów. Mamy kilka przyczyn takiego stanu rzeczy. Najważniejszą kwestią są zawsze względy ekonomiczne. Skoro w naszym kraju można za pewne usługi zapłacić nawet kilka razy mniej to nie ma w tym nic dziwnego, że taka propozycja budzi zainteresowanie.

Zobacz również:

Terapia alkoholowa w PCTU

Najczęściej będzie chodziło o te zabiegi, które niezależnie od kraju nie podlegają refundowaniu. Na pewno zaletą będzie także to, że obecnie nie ponosi się już tak wysokich kosztów transportu. Do większości dużych miast w naszym kraju szybko dotrze się samolotem. A same ceny zabiegów medycznych mogą być niższe nawet o 80%. W tym momencie Polska nie ma już swoich wcześniejszych kompleksów co do jakości realizowanych usług medycznych, które są u nas na coraz wyższym poziomie. A ten wysoki poziom sprawia, że pojawiają się u nas także tacy pacjenci, którym na cenie nie zależy.

Chodzi oczywiście o turystów medycznych ze Wschodu, którzy u siebie mają zabiegi tańsze niż w Polsce, ale nie mogą oczekiwać na taką jakość jaka jest realizowana tutaj i dlatego właśnie wybierają Polskę na kraj swojego leczenia. Gdy chodzi o zabiegi cieszące się największym zainteresowaniem to stale będzie to stomatologia. Jak się okazuje ceny tutaj są o 80% niższe niż w krajach zachodnich i to zachęca właśnie do tego, by na leczenie uzębienia przyjeżdżać do Polski. Do innych popularnych dziedzin leczenia zaliczymy jeszcze rehabilitację, bariatrię, okulistykę czy kardiologię i oczywiście medycynę estetyczne.

Zofia Niedziałek

Ekspert do spraw migracji, Warszawa