Polska - idealne miejsce na rekonwalescencję

Współcześnie najprężniej rozwijającą się dziedziną krajowej gospodarki jest turystyka medyczna.

To wszystko jest rezultatem ogólnych działań mających na celu podwyższenia jakości usług medycznych oraz poziomu kwalifikacji kadry medycznej. W efekcie, polskie kliniki i szpitale są coraz lepiej przystosowane do funkcjonowania w charakterze międzynarodowym. Wraz z upływającym czasem, proporcjonalnie rośnie komfort leczniczego pobytu. Coraz częściej w polskich klinikach, stosuje się rewolucyjny sprzęt oraz innowacyjne rozwiązania, mające na celu wykonywanie nawet najbardziej skomplikowanych zabiegów.

Z drugiej jednak strony, właściwe leczenie, rekonwalescencja nie byłyby możliwe, gdyby nie sprecyzowana infrastruktura. Dzięki hotelom, pensjonatom na wysokim poziomie, zlokalizowanym w pobliżu klinik, pacjenci mogą z powodzeniem wesprzeć terapię, zabiegami SPA, bowiem relaks, brak stresu pozytywnie wpływa na ostateczny efekt leczenia. niepodważalnie główną rolę w promocji Polski w branży turystki medycznej odgrywają marketingowcy, reklamujący właśnie tę gałąź turystyki w Europie i na innych kontynentach. Nasz kraj, staje się coraz groźniejszą konkurencją dla naszych sąsiadów: Czech i Węgier, które dotychczas wiodły prym w turystyce medycznej. Obecnie, w Polsce najbardziej popularnym obszarem jest województwo zachodniopomorskie, gdzie dzięki wielkim nakładom pracy i finansów stało się dumą turystyki medycznej.

Wojciech Lubicz

Dyrektor kliniki chirurgii plastycznej w Poznaniu.