Jak rozwija się turystyka medyczna w Polsce?

Szacuje się, że do pracy w krajach Unii Europejskiej wyjechało dwa miliony naszych rodaków.

Większość z nich jako kraje emigracji zarobkowej wybrało Niemcy i Wielką Brytanię. Mimo że pracują oni poza Polską, to jednak odwiedzając ojczyste strony korzystają z prywatnych gabinetów lekarskich. Ale odwiedzający ojczyznę rodacy nie są jedynymi osobami, które wybierają nasz kraj w celu skorzystania z usług medycznych. Wśród krajów Europy Polska coraz częściej jest kierunkiem obieranym w celach leczniczych. Jakie są tego powody? Polska służba zdrowia może pochwalić się kadrą o doskonałych kwalifikacjach. Przekłada się to niemal automatycznie nie tylko na wysoką jakość leczenia, ale także pozostałych usług związanych z medycyną.

Stąd rosnąca liczba pacjentów z niemal wszystkich krajów Europy w polskich klinikach, przychodniach i sanatoriach. Wśród specjalności lekarskich o największej liczbie zagranicznych pacjentów wymieniana jest stomatologia, kardiochirurgia, okulistyka. Zwiększa się także liczba zagranicznych pacjentów odwiedzających polskie kliniki medycyny plastycznej. Wśród zagranicznych pacjentów polskich klinik okulistycznych przeważają pacjenci, którzy decydują się poddać w naszym kraju laserowej korekcji wzroku. Dobrze wykwalifikowana kadra i wysoka jakość wykonywanych zabiegów to nie jedyne powody, dla których cudzoziemcy tak chętnie korzystają z polskich placówek służby zdrowia.

Dla wielu z tych pacjentów kluczowe znaczenie mają także ceny. Większość z dostępnych w Polsce zabiegów jest nieporównywalnie niższa niż w ich krajach macierzystych. Jako przykład niech posłuży porównanie kosztów laserowej korekcji wzroku między polską kliniką a kliniką w Anglii. Otóż za taki sam zabieg wykonany na jednym oku w Anglii pacjenci muszą zapłacić w przeliczeniu na złotówki od pięciu do dziesięciu tysięcy złotych. Tymczasem w polskiej, renomowanej klinice cena zabiegu to wydatek od dwóch do maksymalnie czterech tysięcy złotych. Nic dziwnego, że polskie kliniki nie narzekają na brak zagranicznych pacjentów.

Zofia Niedziałek

Ekspert do spraw migracji, Warszawa