Wędrówki za zdrowiem

Przyjmuje się, że w ubiegłym roku do Polski mogło przybyć aż 300 – 400 tysięcy cudzoziemców, których celem była tak zwana turystyka medyczna.

Jednocześnie prowadzone statystyki pokazują, że liczba ta wzrasta co roku o około 10 – 15 procent. Także Polacy coraz chętniej korzystają z leczenia poza granicami naszego kraju. Najczęściej w celach leczniczych przyjeżdżają do nas Niemcy i Anglicy. Nad morzem nie brakuje z kolei mieszkańców państw Skandynawskich. Niemcy przyjeżdżają do nas kuszeni bardzo korzystnymi cenami wizyt lekarskich i rozmaitych usług medycznych, które są o wiele niższe niż u nich. Anglicy stawiają na nasz kraj, bo koszty leczenia są tu niższe. Do tego dochodzi fakt, że w Polsce wyleczą się szybciej – szpitale w Wielkiej Brytanii są przepełnione. Do tego dochodzą braki w personelu medycznym.

Coraz częściej personel medyczny w Anglii to obcokrajowcy – przyjmuje się, że dzisiaj stanowią oni przeszło dziesięć procent całego personelu medycznego Wielkiej Brytanii. Polscy lekarze, którzy zdecydowali się wyjechać na Wyspy, chętnie otwierają prywatne przychodnie, które często mają charakter wielospecjalistyczny. Motywują ich na ogół mieszkający w Wielkiej Brytanii rodacy. Cena i jakość usług sprawiają jednak, że często ich pacjentami zostają również inne nacje. Nie brakuje wśród nich także rodowitych Brytyjczyków. Na leczenie w Polsce decydują się Anglicy, Niemcy, Irlandczycy, Szkoci, Holendrzy, Norwegowie oraz Hiszpanie. Prowadzone przez rząd brytyjski statystyki pokazują, że z roku na rok rośnie liczna Anglików, którzy zainteresowani są wyjazdem w celach medycznych. Znaczne część tych osób decyduje się postawić na Polskę. Popularnością cieszą się u nas stomatolodzy, okuliści, chirurdzy plastyczni, dermatolodzy, kardiolodzy, a nawet ginekolodzy, do których przyjeżdżają kobiety.

Wizyty obcokrajowców u dentysty Coraz częściej w czasie jednego wyjazdy osoby decydują się na wizytę u więcej jak jednego specjalisty. Ceny niektórych usług medycznych są w Polsce nawet o osiemdziesiąt procent niższe niż w Anglii. Polskie placówki medyczne podejmują działania, które mają ułatwić zagranicznym pacjentom przyjazd do Polski. Działająca w Krakowie klinika stomatologiczna postawiła nawet na własny hotel dla pacjentów. Strony internetowe i zamieszczane na nich referencje w języku angielskim nie są już niczym nadzwyczajnym. Obcokrajowcy korzystają u nas nie tylko z prywatnych placówek medycznych. Karta EKUZ pozwala im na uzyskanie dofinansowania od swojego ubezpieczyciela również wtedy, kiedy leczą się w placówkach państwowych. Uprawnienia te przysługują również Polakom.

Zofia Niedziałek

Ekspert do spraw migracji, Warszawa