Czym jest turystyka medyczna?

Turystyka medyczna od innych rodzajów turystyki różni się tym, że podróże odbywa się poza granice swojego kraju zamieszkania przede wszystkim po to, aby skorzystać z pomocy medycznej.

Początkowo mianem turystyki medycznej oznaczano jedynie podróże, które odbywali pacjenci krajów mało rozwiniętych do krajów wysoko rozwiniętych, aby właśnie w nich skorzystać z możliwości wykonania zabiegów, które w kraju ojczystym były nie osiągalne. Dzisiaj cele podróży zostały odwrócone. Coraz częściej celem podróży są kraje mniej rozwinięte, a pacjenci przyjeżdżają z krajów lepiej rozwiniętych i mających znacznie bogatsze społeczeństwo. Stało się tak za sprawą niższych cen, które obowiązują w krajach mniej rozwiniętych, ale także za sprawą wysokiej jakości usług medycznych, które można otrzymać w tych krajach. Jakość usług nie ustępuje bowiem tym, które są świadczone w krajach bogatych.

Do rozwoju turystyki medycznej przyczyniły się także tanie linie lotnicze, które oferują bilety lotnicze w bardzo przystępnych cenach oraz prowadzony na szerszą niż dotąd skalę marketing w Internecie. Turystyka medyczna przeżywa wielki rozwój we wszystkich państwach świata, także w Polsce. Specjaliści spodziewają się, że w ciągu najbliższej dekady liczba turystów odwiedzających nasz kraj w celach medycznych będzie wzrastać. Stanie się dużą szansą dla rozwoju branż związanych z sektorem turystycznym, w tym dla branży hotelarskiej i gastronomicznej.

Dorota Piątek

Stomatolog, Warszawa