Próba definicji turystyki medycznej

Turystykę medyczną najczęściej opisuje się jako turystykę występującą w połączeniu z leczeniem.

Jest to świadoma działalność człowieka zakładająca, że turyście zależy na uzyskaniu opieki zdrowotnej. Turystyka medyczna może odbywać się w obrębie rodzinnego kraju, bardzo często wiąże się jednak również z wyjazdem za jego granicę. Osoby, które się na nią decydują liczą przede wszystkim na zachowanie i poprawę stanu zdrowia, wspomniana forma turystyki jest jednak uprawiana również po to, aby wpływać na estetyczny wygląd ciała. Turysta medyczny chętnie korzysta również z możliwości wypoczynku i regeneracji sił fizycznych i psychicznych, pozwala sobie też na zwiedzanie. Turystyka medyczna to jedna z gałęzi tak zwanej turystyki zdrowotnej.

Jest uprawiana na całym świecie, a jednym z punktów docelowych staje się również Polska. Nasz kraj gości przede wszystkim obywateli państw tak zwanej „starej Unii”, w tym zwłaszcza mieszkańców Wielkiej Brytanii, Niemiec, Szwecji, Danii i Norwegii. Nie ma tylko jednego argumentu przemawiającego za korzystaniem z możliwości, jakie stwarza turystyka medyczna. Często jest to brak ubezpieczenia, które pokrywałoby koszty leczenia we własnym kraju, chęć zaoszczędzenia pieniędzy ze względu na to, że identyczne usługi medyczne różnią się między sobą cenami, większa dostępność informacji, a nawet potrzeba naśladowania innych, co wiąże się z modą na poprawianie własnej urody.

Nie brakuje też osób, które nie pomyślałyby o turystyce medycznej, gdyby nie rekomendacja znajomych, a także takich, które myśląc o zmianie wizerunku troszczą się o to, aby odbyło się to bez rozgłosu. Ostatnim, choć wcale nie najmniej istotnym argumentem przemawiającym za turystyką medyczną jest brak legalizacji niektórych zabiegów medycznych w kraju pochodzenia. Osoby, które opuszczają rodzinny kraj, aby zatroszczyć się o swoje zdrowie, poszukują przede wszystkim wsparcia specjalistów. Tu duże znaczenie ma między innymi opieka onkologiczna oraz potrzeba leczenia schorzeń sercowo-naczyniowych i wegetatywnych. Za granicą leczy się też choroby rzadkie i genetyczne.

Wojciech Lubicz

Dyrektor kliniki chirurgii plastycznej w Poznaniu.