Turystyka dentystyczna w Polsce

Najbardziej popularną polską gałęzią turystyki medycznej jest chirurgia plastyczna, ale zaraz po niej pojawiają się gabinety stomatologiczne.

Już co dziesiąty turysta medyczny przybywający do naszego kraju trafia właśnie na fotel dentysty. Jest to na pewno liczba coraz bardziej imponująca, ale cały czas daleka od potencjalnego maksimum. Nie inwestujemy niestety w promowanie takich usług i nie ma żadnego zorganizowanego systemu działającego w tym kierunku. Trudno nas szukać w rankingu 20 największych krajów pod względem turystyki medycznej. Winna temu w dużej mierze jest sytuacja z The Join Commission International, czyli certyfikatem przyznawanym szpitalom, który potwierdza odpowiednią jakość leczenia.

Bez niego nie można być poważnym graczem na rynku międzynarodowym. W Polsce nie posiada go niestety ani jedna placówka, a dla przykładu w Turcji legitymuje się nim na chwilę obecną 56 szpitali. Jak ważny jest ten certyfikat najlepiej pokazuje fakt, że zamożni pacjenci z Ukrainy zwykle trafiają do szpitali w Niemczech lub w Izraelu. Nadrobienie tej zaległości może przynieść znakomite efekty, ponieważ koszty wielu zabiegów stomatologicznych, zwłaszcza tych bardziej złożonych, bywają u nas niższe o nawet 80% w porównaniu z cenami z Zachodu.

Dorota Piątek

Stomatolog, Warszawa