Chirurgia plastyczna w Polsce

Należy zaliczyć chirurgię plastyczną do turystyki medycznej, która szczególnie popularna będzie wśród kobiet z krajów takich jak Niemcy, Szwajcaria oraz Wielka Brytania i Irlandia.

Te nacje w naszych klinikach chirurgii plastycznej dominują. Lekarze pewnie stwierdza, że najbardziej popularne są zabiegi zwiększające i zmniejszające piersi. Nie ma tak naprawdę w tym nic dziwnego, że turystyka medyczna tak dobrze się na tym polu rozwija, skoro te zabiegi mogą być dwa albo trzy razy tańsze w naszym kraju. Jeśli chodzi o inne zabiegi, które również popularne to oczywiście liposukcja, korekcje uszu i nosa, powiek czy lifting twarzy. Gdy weźmie się pod uwagę liposukcję to u nas będzie można wykonać ją za około 2 tysiące złotych. W przypadku liposukcji brzucha te koszty będą większe. Na zabiegi w ramach brzucha decydują się najczęściej pacjenci z krajów Wschodnich Największym zainteresowaniem cieszą się placówki zlokalizowane w największych miastach w naszym kraju takich jak: Warszawa, Gdańsk, Kraków czy Katowice oraz Wrocław.

Dużym zainteresowaniem na gruncie turystyki medycznej w naszym kraju cieszy się również ortopedia. Tutaj podobnie te zachodnie nacje najczęściej można spotkać w naszych klinikach. Pacjenci z innych krajów decydują się u nas na wymianę stawów kolanowych oraz biodrowych. Takie zainteresowanie związane jest między innymi z tym, że nasi pacjenci mają tak doskonała ofertę i są wykwalifikowanymi specjalistami. Ale dodatkowo oczywiście należy również dołączyć ceny co także będzie bardzo ważne dla wielu pacjentów, szczególnie że operacje mogą być nawet cztery razy tańsze niż w innych krajach. Dużym zainteresowanie cieszą się także operacje, które wykonywane są na łokciach, nadgarstkach oraz barkach.

Rehabilitacje pooperacyjne Operacje stopy czy stawu skokowego mogą kosztować kilka tysięcy złotych. W ramach turystyki medycznej dość istotne miejsce zajmują także pobyt rehabilitacyjne w naszym kraju. Okazuje się, że Polacy mają naprawdę bardzo wiele dobrych miejsc, gdzie można przeprowadzać proces rehabilitacyjny. Wykorzystuje się tam oczywiście wiele nowoczesnych sprzętów a zabiegi przeprowadzają doskonali fizjoterapeuci, którzy są w stanie zagwarantować pacjentom zadowalającą jakość usług.

Wojciech Lubicz

Dyrektor kliniki chirurgii plastycznej w Poznaniu.